
Een auto wassen lijkt makkelijker dan het is. Gewoon een emmertje met wat afwasmiddel en een spons toch? Nou nee! Op deze manier breng je alleen maar schade toe aan de lak. In afwasmiddel zitten bepaalde zuren die het oxidatie proces van de lak versnellen, de lak wordt doffer en doffer waardoor het steeds moeilijker wordt om de lak schoon te maken en glanzend te houden. Afwasmiddel, goed voor de afwas, maar laat het in de keuken!
Hoe kun je dan wel het beste jouw auto wassen? Hieronder een stappenplan om ook jouw auto op de juiste manier te wassen. En laat jouw auto beter glanzen dan ooit!
Disclaimer vooraf, dit stappenplan is vooral gericht op de startende auto poetsers. Deze 15 stappen hoef je niet wekelijks of om de week uit te voeren. Zelf doe ik zo'n uitgebreide poetsbeurt eens in het voorjaar en in het najaar. Voor het onderhoud was ik mijn auto om de week. Daarvoor gebruik ik snowfoam, 2 emmers met grit guard en shampoo en de velgenreiniger. In de zomer gebruik ik dan ook een insecten verwijderaar en wissel ik af met verschillende soorten waxen.
Oké, laten we beginnen met het uitgebreid wassen en poetsen van de auto.
In deze blog nemen we je mee in de wereld van het auto wassen oftewel het " detailen" van jouw auto.
Wil je eens op een goede manier jouw auto wassen en poetsen volg dan dit stappenplan.
- Afspoelen
- Voorwas
- Snowfoam
- Velgen Reinigen
- Details
- Auto wassen
- Auto Drogen
- Decontaminatie
- Auto Polijsten
- Sealant aanbrengen
- Autoruiten reinigen
- Auto in de was zetten
- Kunststof delen
- Banden
- Afwerken
Stap 1: Afspoelen
Als eerste stap spoel je de auto volledig af met een hogedruk reiniger, op deze manier word het eerst al het grove en loszittend vuil verwijderd van de auto waardoor je later de kans op krassen verminderd. Vergeet natuurlijk niet de binnenkant van de wielkas.
Stap 2: Voorwas
Breng een voorwas/insecten verwijderaar aan op de lak van de auto, dit om insecten en vet te verwijderen al voor het wassen maar spoel het nog niet af
Stap 3: Snowfoam
Een snowfoam wordt gebruikt om de eerste vervuiling los te weken van de lak. De foam hecht zich aan het vuil en weekt dit langzaam los van de lak. Er zijn verschillende soorten foam, de meeste zijn pH neutraal maar er zijn ook producten met een hogere pH waarde voor een sterkere reiniging. Dit is voornamelijk interessant voor de wintermaanden. Een snowfoam verwijderd gemiddeld tussen de 80 tot 90 procent van de vervuiling waardoor de kans op krassen tijdens het wassen aanzienlijk wordt verminderd.
Zet dit product alvast klaar voordat je begint met het wassen van de auto. Gebruik hiervoor een handpomp of een foamlance.
Vul de foamlance voor de helft met lauw water en voeg daar ongeveer 50 tot 100 milliliter aan snowfoam toe, vul de rest aan met warm water en schud goed.
Breng vervolgens de snowfoam aan op de auto en laat dit even inwerken en spoel daarna goed af. Met het spoelen begin je van boven naar beneden. Zorg ervoor dat de foam uit alle naden en kieren verwijderd wordt.
Stap 4: Velgen reinigen
Maak alvast een emmer klaar met speciale velgenshampoo of normale autoshampoo. Vul de emmer eerst voor een klein deel met lauw water, voeg het product toe en vul aan met water. Waarom zou je, net als bij de foamlance eerst water moeten toevoegen en niet het product. Het antwoord is simpel, wanneer je eerst het product zou toevoegen blijft deze plakken aan de bodem, vandaar dat je eerst een emmer vult met water.
Spray de velgen in met een velgenreiniger en laat deze even inwerken. Pak vervolgens een goede zachte velgenborstel waarmee je ook in de binnenkant van de velgen kunt komen en maak de velgen op deze manier schoon. Past de velgenborstel niet in de boutgaten, gebruik hier dan gewoon een zachte Detailing kwast voor.
Vervolgens spoel je de velgen goed af.
Stap 5: De details
Een echte autopoetser heeft oog voor detail, zo ook met het wassen van de auto. Pak naast de zichtbare delen ook de delen aan die iets minder zichtbaar zijn. Denk aan deursponningen, brandstof klepje en de grill. Zo verzorg je de auto tot in de details. Vervolgens spoel je dit goed af.
Stap 6: Auto wassen (volgens het 2 stappen systeem)
We zijn bijna halverwege de stappen en zijn nu pas toe aan het daadwerkelijk wassen van de auto. Zo wordt het wel duidelijk dat auto wassen niet zomaar auto wassen is. Er komt dus duidelijk wel iets meer bij kijken.
Neem twee emmers van ongeveer 19 liter. Plaats de gritguard in de beide emmers en vul de eerste emmer voor een deel met lauw water, voeg vervolgens de auto shampoo toe en vul aan met de hogedruk reiniger zodat het begint te schuimen. Vul de tweede emmer met alleen water.
Het principe van het auto wassen doormiddel van het twee emmer systeem is simpel. Je gebruikt 1 emmer voor de sop en de auto shampoo en de andere emmer voor het uitspoelen. De geplaatste gritguard zorgt ervoor dat de vervuiling onder in de emmer blijft waardoor je de kans op krassen verkleint.
Pak vervolgens een goede washandschoen, dit kan een microvezel washandschoen zijn, maar ook een wollen washandschoen. Waarom geen spons? Dat ga ik je uitleggen.
Een spons kan bijna geen vervuiling opnemen waardoor je tijdens het wassen eigenlijk de vervuiling verplaatst over de lak, daardoor krijg je de zogenaamde was krassen. Natuurlijk heb je voorwerk gedaan met een voorwas en een snowfoam, maar dit is geen garantie dat echt al de vervuiling daadwerkelijk is verdwenen van de lak. Met een microvezel of wollen washandschoen verminder je de kans op krassen drastisch. De lange vezels zorgen er namelijk voor dat vuil zich gaat hechten aan deze vezels zodat je deze gemakkelijk kunt uitspoelen in de emmer zonder shampoo.
Laten we beginnen met het auto wassen.
Je hebt de emmer gevuld met water en auto shampoo, breng een beetje auto shampoo aan op de washandschoen en begin met het wassen van de auto. (zorg ervoor dat deze nog wel nat is van de voorgaande stap)
Begin van boven naar beneden. Waarom? Omdat de meeste vervuiling beneden zit en je dat echt als laatst wil doen. Op deze manier verminder je weer de kans op krassen tijdens het wassen.
Spoel de auto zorgvuldig af en zorg ervoor dat al de auto shampoo is verwijderd.
Ook hebben wij een handleiding geschreven voor de onderhoud wasbeurten, klik daarvoor HIER
Stap 7: Auto drogen
Het drogen van een auto kan op vele manieren. Op dit moment wordt een zachte droogdoek nog het meest gebruikt voor het drogen van de auto. Droogdoeken zijn er in verschillende soorten en maten en zijn vooral gemaakt van microvezel met gespleten puntjes zodat deze makkelijk het vocht opnemen. Sommige droogdoeken kunnen wel twee tot drie keer hun eigen gewicht opnemen aan vocht waardoor je gemakkelijk een hele auto kunt drogen met één droogdoek. Er zijn droogdoeken met standaard vezels, maar tegenwoordig zie je steeds meer droogdoeken met gedraaide vezels de zogenaamde " twisted" droogdoeken. Deze droogdoeken hebben vaak geen gespleten vezels maar kleine lusjes en daardoor nog makkelijker vocht kunnen opnemen.
Does Size Matters? In de wereld van de droogdoeken over het algemeen wel. Hoe gek het ook klinkt, de grotere en zware droogdoeken zijn minder geschikt voor het drogen van de auto. Je zou zeggen, hoe groter de doek, hoe sneller mijn auto droog is? Dat klopt, maar de kans bestaat ook dat juist door de grootte van de doek ook bestaat dat je makkelijker de grond raakt en daardoor weer vervuiling op de lak aanbrengt. Bovendien een droogdoek van ca. 1200 tot 1500 gram neemt ook makkelijk twee tot drie keer zijn eigen gewicht op en sta je zomaar met twee tot vier kilogram jouw bolide te drogen.
Ook is er een mogelijkheid om de auto machinaal te drogen. De "car-blower" is bezig aan een opmars op deze manier komt er geen doek meer aan te pas waardoor er ook geen kans meer bestaat om krassen te maken tijdens het gebruik van een droogdoek.
Het drogen van de auto kan op de "slepende" manier of op de " aaiende" manier.
Stap 8: Decontaminatie
Een hele mond vol maar wat houd het decontamineren van de auto nu precies in.
Decontaminatie betekend eigenlijk niets anders dan ontsmetten, dit kan een omgeving zijn, maar ook een menselijk lichaam van niet zichtbare deeltjes zoals bijvoorbeeld bacteriën. Bij het decontamineren van de auto doe je eigenlijk hetzelfde, je verwijderd de deeltjes die je niet zo snel ziet, maar wel aanwezig zijn. Denk aan ijzerdeeltjes, teer of hars resten, maar ook straatvuil dat zich in de lak is gaan nestelen. Soms voel je dit aan de lak wanneer deze zelfs na het wassen nog ruw aanvoelt.
Begin met een een teer verwijderaar dit product verwijderd teer resten, denk aan de kleine zwarte puntjes die in de lak zitten genesteld.
Gebruik daarna een " iron fallout" dit product verwijderd de ijzerdeeltjes die in de lucht zitten door remstof vaak zie je dit het meest op velgen en rondom de wielkas, maar wanneer een auto nooit zo'n behandeling heeft gehad kan het verspreid zitten over de hele auto. En kan op lange termijn de lak serieus beschadigen.
Wil je daarna de puntjes op de spreekwoordelijke i zetten is het kleien van de auto echt een must. Door de klei trek je echt al de vervuiling uit de lak waardoor deze super glad wordt.
Het is aan te raden om daarna de auto nog even te wassen om zo weer al de vervuiling van de lak af te spoelen.
Stap 9: Auto polijsten
De auto polijsten kan zowel handmatig als machinaal en kan in verschillende stappen over het algemeen wordt dit gedaan in twee tot drie stappen afhankelijk van de staat van de lak. Maar ook wordt er steeds vaker gekozen voor een "all in one" polijstmiddel. Hier zit een korrel in die de stappen van begin tot einde doet. Voor een professionele autopoetser is een all in one polijstmiddel vaak geen optie, want een all in one polijstmiddel kan nooit al de drie stappen precies zo doen als wanneer je de stappen los zou doen. Maar een all in one polijstmiddel is voor de gemiddelde autopoetser ruim voldoende.
Wanneer je de auto handmatig polijst breng je wat polijstmiddel aan op een zachte mircrovezeldoek of een waxpad. Dep dit evenredig over een paneel en wrijf het polijstmiddel over de lak. Dit kan in een cirkelende beweging of in rechte banen(kruislings). En poets de residu vervolgens uit met een microvezel doek.
Doe paneel voor paneel. Optioneel kan er na dit proces nog worden gekozen voor een cleaner om er zo zeker van te zijn dat al de residu is verwijderd. Ook kan er na dit proces een "glaze" worden gebruikt voor nog een diepere glans aan te brengen op de lak.
Ook voor het machinaal polijsten van de auto hebben wij een handleiding geschreven klik HIER
Stap 10: Sealant aanbrengen
Wanneer je veel werk en tijd hebt gestopt in het polijsten van de lak dan wil je dat deze natuurlijk goed word beschermt. Een sealant bestaat voornamelijk uit synthetische polymeren waardoor deze vaak duurzamer is dan een wax. Als het ware seal je het gepolijste oppervlak af met een beschermlaag. Breng de sealant aan met een waxpad of applicator, werk per paneel af en laat de sealant uitharden.( ook wel "curen" genoemd). Poets vervolgens uit met een zachte microvezeldoek.
Sealants kunnen vaak in meerdere lagen worden aangebracht voor een langere bescherming.
Omdat niet alle sealant op dezelfde manier worden aangebracht is het verstandig het etiket even te lezen hoe de sealant precies moet worden aangebracht.
Stap 11: Autoruiten reinigen
Het reinigen van de autoruiten is misschien wel het belangrijkste proces in dit behandelplan. Goed zicht is namelijk erg belangrijk. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van anderen. Wanneer je vervuilde autoruiten hebt kunnen er door regen of door een laagstaande zon gevaarlijke situaties ontstaan. Houd de autoruiten daarom zoveel mogelijk schoon. Daarvoor zijn er verschillende ruitenreinigers op de markt gebracht. Je hebt ruitenreinigers die voornamelijk voor binnen worden gebruikt, maar ook ruitenreinigers die een water afstotende werking hebben voor een beter zicht tijdens regen. Deze laatste kun je alleen voor buiten gebruiken.
Spray wat ruitenreiniger op de autoruiten, verspreid dit evenredig en poets dit vervolgens uit met een glasdoek. Herhaal dit voor de binnenkant.
Stap 12: Auto in de was zetten
Dit proces is bij de meeste wel bekend namelijk het in de wax zetten van de auto. Waar je vroeger bijna een beitel nodig had om de waslaag van de lak af te poetsen heb je tegenwoordig waxen die je flinterdun kan aanbrengen en vervolgens ook erg makkelijk zijn uit te poetsen.
De meeste waxen zijn gemaakt van natuurlijke producten zoals van een bijenwas. Maar het meest gebruikte product in de wax toch wel de carnauba. De carnauba wax geeft een diepe glans aan alle soorten lak.
Breng wat wax aan op een waxpad en breng dit dun aan op de lak. Laat het vervolgens uitharden en poets het uit met een zachte microvezel doek. Wanneer is de wax echt uitgehard? Doe hiervoor de zogenaamde "swipe test" haal je vinger over de wax, voelt hij vettig aan dan moet deze nog even curen, is het droog dan is de wax klaar om te worden uitgepoetst.
Stap 13: Kunststof delen
Het poetsen van de kunststof delen van de auto mogen natuurlijk niet ontbreken. Deze kun je niet beschermen met een wax, sterker nog de kunststof delen van de auto moet je zoveel mogelijk mijden met wax. hierdoor ontstaan vaak vieze witte vlekken op het kunststof die je maar moeilijk weg kunt krijgen.
De dof geworden kunststof delen van de auto bescherm je met een speciale kunststof voeding/berscherming.
Simpelweg aanbrengen op een schone waxpad, aanbrengen op de kunststof delen en uitpoetsen met een microvezeldoek.
Stap 14: banden
Er is niets vervelender dan doffe matte banden bij een auto die er spic en span uit ziet. Ook deze banden kun je behandelen. Er zijn diverse bandendressers op de markt te verkrijgen waardoor je banden er weer uit laat zien als nieuw. Gebruik hier een microvezel applicator, een waxpad of een banden applicator voor. Optioneel kunnen de banden nog worden gereinigd met een reiniger.
Stap 15: Afwerking
Na uren werken ben je aangekomen bij de laatste stap in dit stappenplan auto wassen namelijk het afwerken.
Gebruik voor deze laatste stap een Quick detailer dit product geeft nog eens een extra bescherming en glans aan de lak en verwijderd zelfs alle stof deeltjes die misschien op de lak terecht zijn gekomen. De aller laatste finishing touch.
Om heel eerlijk te zijn is er nog één aller laatst stap, en dat is de stap om even een paar passen achteruit te doen en te genieten van het werk dat je hebt verricht. Te genieten van die nieuw ogenende glimmende auto waar de hele straat weer jaloers op is.
Bedankt voor het lezen van deze blog, ik hoop dat ik je een zetje in de juiste richting heb kunnen geven. Dit stappenplan is een algemene richtlijn, iedereen zal zijn eigen voorkeur van manier van werken hebben, maar ik weet zeker dat je met deze stappen jouw auto weer in nieuwstaat kunt krijgen.
Vond je het leuk om te lezen, reageer dan hieronder met een positief bericht.
Hoewel er op ieder geschreven artikel auteursrechten rusten mag je deze blog uiteraard delen om andere mensen daarmee te helpen. Dus niet kopiëren en voor eigen commercieel gebruik gebruiken.
Ben je opzoek naar spullen om jouw auto te wassen dan kun je terecht op onze website. Wij verkopen echt alles wat te maken heeft met het wassen van jouw auto.
Hieronder vind je de lijst met linkjes naar de producten, heel veel succes en wanneer je vragen hebt kun je altijd contact met mij opnemen via de website: https://www.polijstweb.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten